GUIDE: Kosttilskud målrettet politiprøven 2012-03-19

  • GUIDE: Kosttilskud målrettet politiprøven

Hej, og tak fordi du læser med. I dag vil jeg fortæller dig lidt om, hvordan du kan optimere dine forberedelser mod politiets fysiske optagelsesprøve med kosttilskud, herunder protein, kulhydrater og kreatin.

Hvis du er professionel fitnesstræner eller diætist, så er denne artikel nok ikke noget for dig. Artiklen henvender sig til dig der styrketræner regelmæssigt og som gerne vil have noget mere ud af sin træning. Du har måske allerede været en tur i din lokale Sportsmaster og forsynet dig, ligesom jeg var da jeg begyndte at styrketræne seriøst. Uanset hvor meget du ved om kroppen og kosttilskud, så håber jeg du vil bruge 5 minutter på at læse artiklen fra start til slut. Jeg vil love dig, at den tid kommer du til at tjene hjem hundrede gange over de næste par måneder, hvis du følger rådene i denne artikel.

Hvorfor kosttilskud?

At træne sig op til politiets fysiske prøve er en stor belastning for kroppen. De mange ugentlige træningstimer kræver, at du plejer din krop, som var den lavet af ædelsten.

I denne artikel vil jeg give dig et overblik over de kosttilskud du kan anvende under forberedelsen til den fysiske prøve. Behøver du at tage kosttilskud for at bestå prøverne? Nej, bestemt ikke. Men kosttilskud vil hjælpe dig til holde din krop i topform og accelerere din fysiske udvikling.

Bemærk, alle produkterne nævnt i denne artikel er lovlige efter lov om dopingmidler. PolitiGuiden tager skrapt afstand fra alle ulovlige kosttilskud, herunder anabolske steroider. Eller sagt med andre ord, søger du information om ulovlige stoffer, så er du nok havnet på den forkerte hjemmeside!

Nå, lad os så komme i gang med at se på, hvordan vi gør din træning mere effektiv.

Din krop er en bilmotor

Da jeg begyndte at styrketræne havde jeg svært ved at huske, hvad forskellen på protein og kulhydrater var. Og hvad med det ”nye” kreatinpulver, som alle talte om i 90’erne? Da jeg havde svært ved at overskue de mange kosttilskud, søgte jeg hjælp i min lokale Sportsmaster. Og det blev et dyrt besøg.

Ekspedienten fortalte mig livligt om vigtigheden af de forskellige kosttilskud. Ja, han sagde endda, at jeg faktisk ligeså godt kunne stoppe med at styrketræne, hvis jeg ikke som et minimum indtog protein efter hvert træningspas.

I dag – mange år efter – ved jeg, at manden fra Sportsmaster ikke fortalte mig hele sandheden. Okay, han har nok ikke vundet nogle priser efterfølgende for sin rådgivning om kosttilskud.

Når jeg møder folk der har svært ved at overskue de mange begreber og kosttilskud, så fortæller jeg dem altid, at deres krop er som en kraftfuld bilmotor. Måske du kan bruge denne analogi til noget.

For at bilen kan køre, så kræver det indlysende nok en motor. Denne motor er protein – kroppens byggesten. Protein er det der gør, at dine muskler vokser – det der holder motoren sammen.

Men bilen kommer aldrig ud af garagen, hvis ikke der er benzin på. Og her kommer kulhydraterne ind i billedet. Det er nemlig det menneskelige brændstof. Uden det ville vi ikke kunne løbe, danske, elske eller træne.

Fint, så langt så godt. Alle ved at benzin og en god motor ikke er nok for at få bilen til snurre. Vi mangler olie - og kroppens olie hedder kreatin. Det får kort fortalt kroppen til at køre gnidningsløst i et glat og elegant tempo.

Så når folk spøger mig, om jeg vil anbefale dem at tage kreatin, så forhører jeg dem om hvilken olie de køber til deres bil. Tror de på at god olie har en positiv effekt på bilens ydeevne? Man kan nemlig spørge sig selv om det samme med kroppen. Tror du på, at kroppens biomekanik vil fungere bedre, hvis det får tilført en smule kreatin?

Jeg tror på, at kreation er godt for kroppen, hvis du vil have det maksimale ud af din tid i træningscenteret. Og ja, jeg køber altid det dyreste olie til min bil i T-Hansen. Så fik vi lige den på plads!

Protein rocks!

Alle der træner i et fitnesscenteret ved, at de skal indtage protein efter styrketræning. Men hvor meget og hvornår?

Der finde lange formler for, præcis hvor meget protein du skal indtage efter træning, beregnet i forhold til din vægt, alder og træningsintensitet. Dette er fantastisk hvis du ønsker at vinde en bodybuilder konkurrence, men det er spild af tid, hvis du bare ønsker at komme i form og få en stærk krop.

Tommelfinderreglen siger, at du skal indtage 20 gram protein efter styrketræning. Proteinerne bør indtages indenfor 30 min efter du har sluppet håndvægtene. Eksperter taler om, at disse 30 min udgør et gyldent vindue, hvor din krop er særligt modtagelige overfor protein – menneskets byggeklodser.

Bruger du denne tommelfingerregel, så er du sikker på at du får nok protein – og derved det maksimale ud af din træner. Og det er da en fed tanke.

Hvordan får jeg 20 gram protein? Et kyllingebryst eller en dåse tun indeholder ca. 20-30 gram protein. Det er måske ikke det lækreste at konsumere efter et hårdt træningspas, men det virker. Personligt har jeg svært ved at guffe en hel dåse tun i mig uden tilbehør, men det er smag og behag.

Søger man de lidt mere luksuriøse udgaver, så kan man snuppe en protein shake eller en protein bar. De findes i utrolig mange varianter og smager oftest sødt og godt.

Vi har indgået et samarbejde med Bodylab.dk, som efter vores mening er den billigste og bedste leverandør af kosttilskud, herunder protein bar og shakes. Du er velkommen til at prøve dem, og skriv endelig om dine erfaringer med deres produkter i kommentarfeltet. Bemærk venligst, at PolitiGuiden har indgået et samarbejde med BodyLab, hvorfor vi tjener penge på deres salg.

Behøver din krop brændstof?

Kulhydrater – ofte kaldet energi – er utrolig vigtigt for din krop, især når du skal yde noget fysisk.

Når du træner op mod politiets optagelsesprøve, så er det ofte i forbindelse med løbetræningen, at vi møder et behov for ekstra tilførte kulhydrater.

Et eksempel. Du har nok set Tour de France rytterne bælle dåsecolaer i sig på vej ned af de franske bjergskråninger. Det kunne derfor være nærliggende at tænke: ”Hvis det hjælper dem, så er det nok også godt for mig”. Intet kunne dog være mere forkert.

Al udholdenhedstræning under en time til halvanden kræver ikke tilført energi, og da slet ikke cola! Contrador og co. træner og lever under ekstreme forhold, der stiller ekstraordinære krav til deres kroppe. For dem giver det faktisk god mening, at fylde sig med colaer, slik og sportsgels, men ikke for dig.

Efterligner du dem, så kommer du nærmere til at ligne Lars Løkke Rasmussen på en cykel end Contrador og Schleck.

Jeg vil derfor ikke anbefale dig at indtage energitilskud før, under eller efter træning. En banan kan være fint, men ikke sukkerdrikke eller gels. Har planer om at løbe marathon, gennemføre en Ironman eller deltage i et adventure race, så er det noget helt andet. Men mere om det en anden god gang.

Kreatin giver større muskler!

Som tidligere nævnt, så vil jeg anbefale dig at tage kreation, hvis du er seriøs med din styrketræning (og det er du jo!). Jeg hørte engang et foredrag med en kendt verdensklasseatlet. Han fortalte, at over 90% af alle OL atleterne tager kreatin regelmæssigt.

At op mod 80% af dem så også tager Ibuprofen (smertestillende medicin) var mindre imponerende, synes jeg!

Kreation virker altså. Men hvordan? Kort fortalt så giver det et højere indhold af kreatinfosfat i musklerne, samt en forbedret evne til at gendanne kroppens egen kreation. Dette giver en større træningseffekt og en mindre mælkesyreproduktion ved kort intenst arbejde.

 Det lyder jo meget godt, men hvad er ulemperne? Kreatin binder væske inde i muskelcellerne. Det gør at du ser større ud, men du kommer også til at veje mere. Den ekstra ”væske-vægt” gør dig ikke stærkere, men tungere, hvilket kan være en ulempe, når der skal tages kropshævninger. Når alt bliver talt op, så tror jeg dog på, at fordelene ved kreation opvejer ulemperne.

Nå, det var så en kort gennemgang af de vigtigste kosttilskud, som du kan anvende under dine forberedelser til politiets fysiske test.

Vi har indsat en banner nedenfor, som henviser til vores samarbejdspartner. Hvis du vælger at købe noget, så husk klikke på synes godt om deres facebook gruppe – så får du en gratis ”shaker”. Vil du købe fra en anden butik, så skriv bare kosttilskud i Google, så kommer der omkring to millioner webshops frem. Jeg vil anbefale dig at købe fra en dansk webshop, da de udenlandske kan have ulovlige stoffer på hylderne. God fornøjelse med træningen.

Bruger du selv kosttilskud, så skriv gerne en kommentar nedenfor. Har du spørgsmål, så fyrer du også bare løs eller fang mig på forummet!

Martin fra PolitiGuiden.dk


KOMMENTARER

Fra Kommentar

Simon
2012-03-19

Jeg tager altid en proteinbar lige efter styrketræning. Jeg har prøvet kreatin, men har lagt det lidt på hylden.

jack
2012-03-19

Før man bruger kreatin, burde man nok læse lidt mere om brugen af det. Indtagelse af kreatin kan standser kroppen naturlige produktion af kreatin, så effekten af kosttilskudet virker kun i en begrænset periode, så skal man holde en pause for at få virkningen, og nye undersøgelser tyder på der er en risiko for at stoppe kroppens egen produktion permanent.

Martin (admin)
2012-03-19

Hej Jack,

Du har helt ret i, at man altid skal overveje hvad man fylder kroppen med.

Jeg har nu ikke set nogle undersøgelser der slår fast, at der er nogle bivirkninger ved kreatin. Der har været årelange beskyldninger mod kreatin, hvor man advarer mod overdreven brug, da man ikke kender langtidseffekten.

Så vidt jeg ved, så findes der ingen eksempler på brugere der har lidt overlast (udover de kendte bivirkninger, som maveonde etc.)

Følgende er sakset fra Wyss & Kaddaurah-Daouk forskning af kreations bivirkning fra år 2000

"Når kreatin indtages over længere tid (over 4 uger, over g/dag) sker der en nedregulering af kroppens (leverens) egensyntese af kreatin, via endnu uidentificerede feedback mekanismer. Studier udført på såvel dyr som mennesker har vist at denne proces er fuldt reversibel, således at der sker en re-aktivering af de enzymer, som katalyserer den endogene biosyntese af kreatin, når supplementeringen med kreatin ophører."

Men du har selvfølgelig ret. Alting med måde!

Martin fra PolitiGuiden.dk

Will
2012-06-16

Kreatin er et rigtig fint alternativ til styrketræningen. Har selv anvendt kreatin et par gange, hvilket navnlig har optimeret min styke i flere dicipliner. Man skal dog have for øje at kreatin ikke er et mirakel-middel - der skal stadig arbejdes hårdt og effektivt, men så vil resultaterne også vise sig. Endvidre skal man også notere sig at det ikke er alle kroppe der responderer på kreatin.

Tilføj en kommentar

Kurv  

Ingen produkter

Forsendelse 0,00 kr
Samlet 0,00 kr

Kurv Check ud

Sikker betaling p� PolitiGuiden.dk
Politiets optagelseskrav

bliv politibetjent

Få gratis opgavemateriale på vors facebook side